Crypto Nieuws: Marktupdate Oktober 2023

Crypto Nieuws: Marktupdate Oktober 2023

In oktober behaalde Callisto Capital haar meest succesvolle maand tot nu toe, met een rendement van ruim 10%. Ook Bitcoin presteerde opmerkelijk, met een rendement van bijna 30%. Deze opmerkelijke prestatie van de cryptomarkt werd aangedreven door de volgende financiële gebeurtenissen.

3 oktober: Sam Bankman Fried staat terecht voor een van de grootste financiële fraudezaken in de geschiedenis van de VS.

Sam Bankman-Fried, voormalige CEO van FTX en een prominente figuur in de crypto-industrie, staat terecht in New York voor grootschalige financiële fraude. Hij wordt beschuldigd van zeven ernstige overtredingen, waaronder draadfraude, effectenfraude en witwassen, gerelateerd aan de ineenstorting van zijn crypto-imperium en het verkeerd gebruik van klantengeld. Een veroordeling zou kunnen resulteren in meer dan 100 jaar gevangenisstraf. Het proces duurt zes weken en omvat getuigen, waaronder voormalige medewerkers en zijn ex-vriendin. Het artikel beschrijft hoe Bankman-Fried ooit als een crypto-titan werd gezien, maar uiteindelijk ten onder ging door financiële problemen en fraude. (Bron: CNBC)

6 oktober: Grote Nederlandse crypto bedrijven behalen juridische winst tegen De Nederlandse Bank (DNB)

Nederlandse cryptobedrijven, zoals Bitvavo en Coinmerce (opvolger van Binance in Nederland), behaalden een gedeeltelijke juridische overwinning in hun strijd tegen de in 2021 betaalde toezichtkosten van $2,3 miljoen. Een Rotterdamse rechtbank oordeelde dat De Nederlandse Bank (DNB) onterecht bedrijven liet betalen voor anti-witwasregistratie. De rechtbank stelde dat DNB buiten de door de EU opgestelde wetten tegen witwassen handelde. Deze uitspraak heeft geen invloed op de betaalde kosten voor 2020, en een aparte zaak loopt voor de kosten gemaakt in 2022. (Bron: CoinDesk)

9 oktober: Bitstamp begint gesprekken te voeren met Europese banken die interesse hebben om crypto te gaan gebruiken.

Bitstamp is in gesprek met drie grote Europese banken om in het eerste kwartaal van volgend jaar cryptodiensten aan te bieden. Dit wijst op groeiend vertrouwen in digitale activa dankzij het Europese MiCA-reguleringssysteem. In de VS worden crypto-regels strenger, wat bedrijven terughoudend maakt en hen doet overwegen elders heen te gaan. Bitstamp’s gereguleerde eeuwigdurende swapproduct is ook in Europa populair. De cryptobeurs heeft meer klanten aangetrokken na de ondergang van FTX en regelgevingsproblemen bij Binance. (Bron: CoinDesk)

10 oktober: Voormalig Alameda CEO Caroline Ellison moet getuigen in de zaak tegen Sam Bankman Fried (SBF)

Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research, getuigde dat ze fraude heeft gepleegd op aanwijzing van haar ex-vriend en voormalige collega, FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. Ze stuurde valse balansen op instructie van Bankman-Fried om de risico’s voor investeerders te verbergen en onthulde ook het gebruik van FTX-klantenfondsen voor politieke donaties en investeringen. Deze getuigenis werpt licht op de besluitvorming die leidde tot de ineenstorting van FTX en de financiële misdaden die hebben plaatsgevonden. (Bron: CoinDesk)

11 oktober: Producer Price Index (PPI) hoger dan analisten hadden verwacht.

De producentenprijzen in de VS stegen hoger dan verwacht door hogere energie- en voedselkosten. Deskundigen wijzen erop dat de Fed nog niet klaar is met het bestrijden van inflatie, vooral omdat veel van de inflatie in producentenprijzen afkomstig is van voedsel- en energieprijzen waarop het monetaire beleid minder invloed heeft. Dit heeft zeker invloed op de rentebeslissing van de Federal Reserve op 1 November 2023. Ondanks de stijgende rentetarieven blijft de economie groeien, met 336.000 nieuwe banen in september. De kosten voor diensten stegen ook, maar sommige prijzen daalden. (Bron: Reuters)

12 oktober: Consumer Price Index (CPI) steeg iets meer dan verwacht werd.

In september stegen de consumentenprijzen met 0,4% op maandbasis en 3,7% op jaarbasis, iets hoger dan verwacht. De kern-CPI, zonder voedsel en energie, steeg zoals verwacht met 0,3% op maandbasis en 4,1% op jaarbasis. Vooral de stijgende kosten voor huisvesting droegen bij aan de inflatie. Dienstenprijzen, belangrijk voor de langetermijninflatie, stegen met 0,6%. De Federal Reserve neemt deze cijfers in acht met het bepalen van het aankomende rente beleid. (Bron: CNBC)

16 oktober: Cointelegraph helpt ‘fakenews’ de wereld in omtrent de goedkeuring van Blackrock Ishares Bitcoin ETF.

Bitcoin steeg sterk doordat CoinTelegraph beweerde dat de aanvraag voor een Bitcoin ETF van Blackrock was goedgekeurd. Een paar minuten later ontkende Blackrock dat de SEC hun aanvraag voor een ETF had goedgekeurd, waardoor de prijs weer terugzakte naar het oude niveau. De markt reageert nerveus op ETF-nieuws, omdat veel investeerders wachten op goedkeuring van verschillende spot-bitcoin ETF’s. (Bron: Reuters)

19 oktober: SEC seponeert de zaak tegen Ripple CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Christian Larsen

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de aanklachten tegen de leidinggevenden van Ripple Labs laten vallen in hun rechtszaak waarin Ripple werd beschuldigd van het illegaal ophalen van meer dan $1,3 miljard in een niet-geregistreerd effectenaanbod. (Bron: Bloomberg)

19 oktober: Jerome Powell geeft een speech tijdens een meeting van de Economic Club of New York.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft erkend dat de inflatie nog steeds te hoog is, maar gaf geen aanwijzingen voor renteverhogingen. Hij benadrukte het doel om de inflatie naar 2% te brengen en waarschuwde dat dit een tijd van ondergemiddelde groei en verdere versoepeling van de arbeidsmarkt zou kunnen vereisen. De Fed heeft tot september de rente herhaaldelijk verhoogd om de inflatie onder controle te houden. Powell zei dat de centrale bank voorzichtig te werk zal gaan en beleidsbeslissingen zal nemen op basis van actuele gegevens en omstandigheden. (Bron: CNBC)

24 oktober: Bitcoin behaald de hoogste waarde van 2023

Bitcoin steeg met bijna 10% over de $35.000, het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar tijd. Dit gebeurde te midden van speculatie over de goedkeuring van een door de beurs verhandeld bitcoinfonds (ETF). Crypto-gerelateerde aandelen, waaronder Coinbase Global en MicroStrategy, profiteerden ook. (Bron: Reuters)

27 oktober: De Personal Consumer Expenditures (PCE) index steeg zoals verwacht.

De kernmaatstaf voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) steeg in september met 0,3%, in lijn met de verwachtingen. Tegelijkertijd overtrof de persoonlijke consumptie de verwachtingen met een stijging van 0,7%. De Federal Reserve richt zich op kerninflatie en verwacht dat deze zal afnemen naarmate de vraag afneemt. De markten reageerden onverschillig, en de kans op een renteverhoging tijdens de komende beleidsvergadering van de centrale bank wordt als zeer laag beschouwd. (Bron: CNBC)

Conclusie

De aanhoudende inflatie en de prestatie van Bitcoin, met een stijging van bijna 30% in een maand, trekken de aandacht. Ondertussen handhaafden de Bank of Canada en de Europese Centrale Bank hun rentetarieven, wat aangeeft dat de Federal Reserve waarschijnlijk een vergelijkbare koers zal volgen. Deze factoren veroorzaakten enige onrust op de aandelenmarkten, met een daling van bijna 2%. In dit licht benadrukken we dat Callisto Capital afgelopen maand een rendement behaalde van ruim 10%. Bekijk onze bijgewerkte grafiek op de homepage voor een vergelijking met traditionele benchmarks.

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief