Crypto Nieuws: Marktupdate November 2023

Crypto Nieuws: Marktupdate November 2023

In november behaalde Callisto Capital een rendement van 6,6%. Ook Bitcoin boekte opnieuw een winst van ruim 8%. Echter stond deze maand niet in het teken van Bitcoin; de aandacht ging uit naar Binance. Dit kwam doordat er plotseling nieuws verscheen over een schikking in de Binance-zaak. De dag daarop trad Changpeng Zhao (CZ), de CEO van Binance, af als onderdeel van deze schikking en betaalde Binance een historische boete van meer dan $4 miljard.

1 november: De FED handhaaft opnieuw het huidige rentetarief (5.25%-5.50%).

De Federal Reserve heeft de rentetarieven ongewijzigd gelaten, waarbij voorzitter Jerome Powell aangeeft dat de economische situatie nog steeds een uitdaging vormt. Powell benadrukte dat er onzekerheid blijft over de noodzaak van verdere renteverhogingen, gezien de complexiteit van inflatiebestrijding en economische groei. Hoewel de centrale bank de sterke economische groei in het derde kwartaal erkent, benadrukt Powell voorzichtig dat het nog onduidelijk is of de financiële omstandigheden al restrictief genoeg zijn om de inflatie in bedwang te houden. (Bron: Reuters)

2 november: SBF schuldig bevonden aan alle aantijgingen, waaronder draadfraude.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is schuldig bevonden aan alle zeven fraude-aanklachten, met een mogelijke maximale gevangenisstraf van 115 jaar. Het vonnis komt na een maand durend proces, waarin voormalige collega’s tegen hem getuigden. Bankman-Fried, beschuldigd van draadfraude, samenzwering tot effecten- en grondstoffenfraude, en witwassen, handhaaft zijn onschuld en wordt op 28 maart veroordeeld. (Bron: CNBC)

3 november: Nonfarm payrolls vallen lager uit dan verwacht.

In oktober groeide het aantal banen in de Verenigde Staten met 150.000, wat onder de voorspelde 170.000 lag. De werkloosheid steeg naar 3,9%, het hoogste sinds januari 2022. Deze vertraging suggereert mogelijk een koeling van de arbeidsmarkt, waardoor de Federal Reserve wellicht minder druk ervaart in haar strijd tegen inflatie. (Bron: CNBC)

13 november: Rechter Analisa Torres stelt deadlines vast in de zaak tussen de SEC en Ripple.

Rechter Analisa Torres heeft nieuwe deadlines vastgesteld voor de SEC v. Ripple-rechtszaak. Ontdekking van remedies moet uiterlijk op 12 februari 2024 zijn afgerond, gevolgd door indiening van argumenten op 13 maart 2024. Ripple moet zijn verdediging uiterlijk 12 april 2024 indienen, terwijl de SEC haar antwoord moet indienen voor 29 april 2024. Advocaten verwachten geen uitspraak van het 2e Circuit vóór medio 2026 op basis van dit schema. De definitieve interpretatie van de regelgevende status van XRP door rechter Torres op 13 juli wordt als duurzaam beschouwd. (Bron: Binance)

14 november: CPI-data lager dan verwacht en bereikt zelfs het laagste punt in 2 jaar.

In oktober bleef de Amerikaanse consumentenprijsindex onveranderd, wat wijst op een mogelijke verlichting van de hoge prijzen. De jaarlijkse stijging was 3,2%, lager dan verwacht. Exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen steeg de kern-CPI met 0,2% en 4%, het laagste in twee jaar. Deze gegevens leidden tot een grote opleving op Wall Street, waarbij handelaren hun verwachtingen van mogelijke renteverhogingen door de Federal Reserve sterk verminderden, wat duidt op een mogelijke stop van de renteverhogingen. (Bron: CNBC)

19 november: Javier Milei (pro-Bitcoin) wint Argentijnse verkiezingen.

De Bitcoin-vriendelijke kandidaat Javier Milei heeft officieel de presidentsverkiezing in Argentinië gewonnen, met een overwinning van meer dan 2 miljoen stemmen op zijn tegenstander Sergio Massa. Milei, die nog niet heeft gepleit voor het gebruik van Bitcoin als wettig betaalmiddel, heeft plannen om de Argentijnse peso af te schaffen en te vervangen door de Amerikaanse dollar. Hij heeft zich uitgesproken tegen centrale banken en beschouwt Bitcoin als een manier om geld terug te geven aan de private sector en politici te beletten mensen te beroven via inflatie. De nieuwe president treedt op 10 december aan. (Bron: Bitcoin Magazine)

20 november: De VS zoekt meer dan $4 miljard van Binance in historische schikking.

De Amerikaanse overheid is naar verluidt op zoek naar meer dan $4 miljard van Binance als onderdeel van een voorgestelde schikking voor een langlopend onderzoek naar ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs. De onderhandelingen omvatten ook de mogelijkheid dat de oprichter, Changpeng Zhao, strafrechtelijke aanklachten in de VS zou kunnen krijgen in verband met vermeende witwaspraktijken, bankfraude en schendingen van sancties. De aankondiging van de schikking kan mogelijk eind deze maand plaatsvinden, maar de details en specifieke aanklachten zijn nog niet duidelijk. Binance zou naar verwachting meer dan $4 miljard moeten betalen, wat een van de grootste boetes ooit zou zijn in een strafrechtelijke cryptogerelateerde zaak. De overeenkomst streeft naar een balans waarmee Binance kan blijven opereren om negatieve gevolgen voor de markten en cryptohouders te voorkomen. Het onderzoek richt zich op mogelijke schendingen van Amerikaanse sancties tegen Iran en Rusland, evenals de vraag of Binance transacties heeft toegestaan die de financiering van Hamas hebben ondersteund. De zaak is een van de grootste onderzoeken die het Amerikaanse ministerie van Justitie ooit heeft uitgevoerd naar een cryptocurrency-bedrijf. (Bron: Bloomberg)

21 november: Meeting Minutes, alle functionarissen staan unaniem achter huidig rentebeleid.

Tijdens de meest recente vergadering hebben de functionarissen van de Federal Reserve weinig animo getoond om op korte termijn de rentetarieven te verlagen, vooral gezien aanhoudende zorgen over inflatie. De notulen van de vergadering toonden aan dat leden bezorgd zijn dat inflatie hardnekkig kan zijn of verder kan stijgen, en ze benadrukten dat het beleid “restrictief” moet blijven totdat de inflatie overtuigend terugkeert naar het streefniveau van 2%. Hoewel er breed sentiment op Wall Street is dat de Fed klaar is met het verhogen van de rentetarieven, gaven de notulen geen indicatie dat leden hebben besproken wanneer ze zouden kunnen beginnen met het verlagen van de tarieven, zoals ook weerspiegeld in de verklaring van voorzitter Jerome Powell na de vergadering. (Bron: CNBC)

21 november: Binance CEO stapt op en betaalt miljardenboete als onderdeel van schikking met VS over witwaspraktijken.

Binance CEO Changpeng Zhao heeft ontslag genomen en schuldig gepleit aan het overtreden van Amerikaanse antiwitwaswetten als onderdeel van een schikking van $4,3 miljard, waarmee een langlopend onderzoek naar ’s werelds grootste cryptocurrencybeurs is afgerond. De schikking omvat een persoonlijke betaling van $50 miljoen door Zhao, waarmee het een van de grootste bedrijfsboetes in de Amerikaanse geschiedenis is. Binance bleek Amerikaanse antiwitwas- en sanctiewetten te hebben overtreden, verzuimde meer dan 100.000 verdachte transacties te melden, waaronder die met terroristische groepen, en betrokken te zijn bij praktijken die illegale activiteiten vergemakkelijkten. Richard Teng, een langdurige Binance-executive, zal de nieuwe CEO worden. De schikking behoudt het vermogen van Zhao en zijn belang in Binance, waardoor vragen rijzen over de toekomst van de cryptobeurs. De schikking volgt op de recente fraudeveroordeling van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried. (Bron: Reuters)

29 november: Gross Domestic Product (GDP) hoger dan verwacht.

De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 5,2%, sneller dan eerder geschat. Recente gegevens wijzen echter op een vertraging in het vierde kwartaal, met dalende detailhandelsverkopen en werkgelegenheidsgroei. De inflatie neemt af, waardoor de Federal Reserve mogelijk haar renteverhogingscampagne zonder grote economische schade kan beëindigen. (Bron: Reuters)

30 Nov: Core PCE Index cijfers voldoen aan verwachtingen.

In oktober voldeed de inflatie aan de verwachtingen, met een stijging
van 0,2% ten opzichte van september en 3,5% op jaarbasis, gemeten aan persoonlijke uitgaven. Dit zou de Federal Reserve kunnen aansporen om rentetarieven stabiel te houden of in 2024 zelfs te verlagen. Naast zorgen over stijgende inflatie zijn er ook geluiden over vertragende consumentenbestedingen. In de eurozone daalde de hoofd-inflatie naar 2,4%, terwijl de kerninflatie op 3,6% bleef, vergelijkbaar met de doelenvan de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve. (Bron: CNBC)

Conclusie

Callisto Capital behaalde 6,6% rendement, terwijl Bitcoin een winst van ruim 8% boekte. Maar de maand draaide echter vooral om Binance, dat in de schijnwerpers kwam door een onverwachte schikking in de rechtszaak tegen hen. CEO Changpeng Zhao trad af, en Binance kreeg een historische boete van meer dan $4 miljard. Andere hoogtepunten waren de handhaving van het rentetarief door de Federal Reserve, fraude-uitspraken tegen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried,  de pro-Bitcoin overwinning van Javier Milei bij de Argentijnse verkiezingen, een vertragende Amerikaanse arbeidsmarkt, lagere maandelijkse inflatie, en positieve cijfers voor het Amerikaanse bruto binnenlands product (GDP) in het derde kwartaal. Kortom, het was een maand vol interessante gebeurtenissen.

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief