Crypto Nieuws: Marktupdate Mei 2024

Crypto Nieuws: Marktupdate Mei 2024

De maand mei 2024 bracht een reeks opmerkelijke economische gebeurtenissen en doorbraken in de cryptowereld. Van de Federal Reserve die haar rentebeleid handhaafde, tot Bitcoin dat een historische mijlpaal bereikte. De inflatie in de Verenigde Staten liet tekenen van afkoeling zien, wat hoop geeft op mogelijke renteverlagingen later dit jaar. Tegelijkertijd kende de cryptomarkt een belangrijke overwinning met de goedkeuring van de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de goedkeuring van beursaanvragen voor spot Ether ETF’s door de SEC. Hier volgt een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste marktontwikkelingen in mei 2024.

1 mei: De FED houdt de rente onveranderd tijdens de rentebeslissing van mei

Op 1 Mei besloot de Federal Reserve opnieuw om de rente ongewijzigd te laten in de strijd tegen inflatie. De federale rente blijft tussen 5,25% en 5,50%, het hoogste niveau in meer dan twintig jaar. De Fed merkte een gebrek aan vooruitgang op in het terugdringen van de inflatie naar het doel van 2%. Voorzitter Jerome Powell benadrukte dat de inflatie nog steeds te hoog is en dat verdere verlagingen van de rente afhankelijk zullen zijn van toekomstige ontwikkelingen.

De financiële markten reageerden positief op Powell’s opmerking dat verdere renteverhogingen onwaarschijnlijk zijn. De Fed blijft echter voorzichtig en wacht op meer zekerheid dat de inflatie daalt voordat ze beginnen met het verlagen van de rente. (Bron: CNBC)

5 mei: Bitcoin bereikt mijlpaal van 1 miljard transacties

Bitcoin heeft op 5 mei 2024 zijn 1 miljardste transactie verwerkt, 15 jaar na de oprichting. Het aantal transacties op het Bitcoin-netwerk is het afgelopen jaar sterk gestegen, mede dankzij nieuwe diensten zoals Ordinals en Runes, die de gebruiksmogelijkheden van het netwerk hebben uitgebreid. Deze toename resulteerde in een record van 926.000 transacties op één dag, vlak na de introductie van Runes. Hoewel indrukwekkend, is Bitcoin niet de eerste in de crypto-wereld met zo’n mijlpaal; Ethereum heeft al meer dan 2 miljard transacties verwerkt. Dit benadrukt de groeiende adoptie van Bitcoin en andere crypto valuta. (Bron: Crypto Insiders)

15 mei: Amerikaanse inflatie daalde in april met afnemende binnenlandse vraag

In april stegen de consumentenprijzen in de VS minder dan verwacht, met een toename van 0,3%. Jaar-op-jaar steeg de CPI met 3,4%, terwijl de kern-CPI (exclusief voedsel en energie) met 0,3% toenam en op 3,6% jaar-op-jaar uitkwam. De vlakke detailhandelsverkopen wijzen op een afkoelende binnenlandse vraag, wat de kans op een renteverlaging door de Fed in september vergroot. De Fed heeft haar rente sinds juli 2023 ongewijzigd gelaten op 5,25%-5,50%.

Belangrijke factoren voor de CPI-stijging waren hogere kosten voor huisvesting en benzine, terwijl voedselprijzen onveranderd bleven (dit kwam mede doordat koffie niet meer wordt meegenomen in de voedselprijzen). Economen verwachten dat de prijsdruk de komende kwartalen zal afnemen, wat de inflatie dichter bij het Fed-doel van 2% zal brengen. De markten anticipeerden positief op deze gegevens, met stijgende aandelen en dalende dollar. (Bron: Reuters)

22 mei: Amerikaanse huis keurt crypto FIT21 wet goed met steun van democraten

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIT21) goedgekeurd met een stemming van 279-136, waarbij veel Democraten de partijgrenzen overstaken om de wet te steunen. Deze wet is een belangrijke mijlpaal voor de regulering van digitale activamarkten en stelt de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aan als hoofdregulator voor niet-effectenmarkten. Ondanks tegenstand van president Joe Biden en SEC-voorzitter Gary Gensler, markeert dit de eerste keer dat een grote cryptowet een van de kamers van het Congres passeert. De toekomst van de wet in de Senaat blijft echter onzeker.             (Bron: CoinDesk)

23 mei: Amerikaanse SEC keurt beursaanvragen voor spot Ethereum ETF’s goed

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aanvragen van Nasdaq, CBOE en NYSE goedgekeurd om beursverhandelde fondsen (ETF’s) die aan de prijs van ether zijn gekoppeld, te noteren. Dit markeert een grote overwinning voor zowel de aanvragende bedrijven als de cryptosector. Dit nieuws kwam onverwacht omdat de verwachting was dat de SEC de aanvragen zou afwijzen. Negen uitgevers, waaronder VanEck, ARK Investments/21Shares en BlackRock, hopen de ETF’s te lanceren. De goedkeuring volgt na de introductie van spot bitcoin ETF’s eerder dit jaar. SEC-voorzitter Gary Gensler weigerde commentaar te geven op de goedkeuring. (Bron: Reuters)

30 mei: Amerikaanse consumenten temperen economische groei in het eerste kwartaal, inflatie koelt af

In het eerste kwartaal van 2024 groeide de Amerikaanse economie trager dan eerder geraamd, met een jaarlijkse groei van 1,3%, lager dan de aanvankelijke schatting van 1,6%. Deze daling was het gevolg van herzieningen naar beneden van de consumentenuitgaven en een sleutelmeter van inflatie, die afnam tot 3,3%. Dit ondersteunt de verwachting dat de Federal Reserve mogelijk de rente zal verlagen tegen het einde van het jaar. Consumentenuitgaven daalden, vooral bij duurzame goederen zoals motorvoertuigen, terwijl bedrijfsinvesteringen in technologie toenamen. De arbeidsmarkt blijft sterk, met slechts een lichte stijging in werkloosheidsaanvragen, wat de economie blijft ondersteunen ondanks een herverdeling van de arbeidsomstandigheden. (Bron: Reuters)

31 mei: Voorkeursinflatiemaatstaf van de FED stijgt in april zoals verwacht

De persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) prijsindex, exclusief voedsel en energie, steeg in april met 0,2% en op jaarbasis met 2,8%, iets boven de verwachtingen. Inclusief voedsel en energie bedroeg de jaarlijkse PCE-inflatie 2,7%, in lijn met de voorspellingen.

Marktreacties op deze gegevens waren positief, met stijgingen op de aandelen en cryptomarkt en dalende obligatierendementen. Hoewel de PCE-prijsindex niet veel vooruitgang liet zien in het terugdringen van de inflatie, werd er ook geen verslechtering waargenomen. Beleggers blijven geduldig, aangezien de Fed meer gunstige data wil zien voordat zij overweegt om de rente te verlagen, wat waarschijnlijk niet eerder dan september zal gebeuren. (Bron: CNBC)

Conclusie

De Federal Reserve handhaafde haar rente, ondanks aanhoudende inflatiedruk, terwijl positieve marktreacties volgden op tekenen van afkoelende inflatie. Bitcoin bereikte een historische mijlpaal van 1 miljard transacties, en de goedkeuring van de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIT21) door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden markeerde een significante stap voorwaarts in crypto-regulering. Bovendien gaf de SEC goedkeuring voor spot Ether ETF’s, wat de cryptosector een belangrijke impuls gaf.

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief