Crypto Nieuws: Marktupdate Maart 2024

Crypto Nieuws: Marktupdate Maart 2024

De maand maart stond in het teken van de Dencun upgrade op het Ethereum netwerk en de tweede rentebeslissing van 2024. De succesvolle implementatie van de Dencun-upgrade van Ethereum belooft positieve effecten op het monetaire beleid en de schaalbaarheid van Ethereum. Tijdens de rentebeslissing van de FED bleven de rentetarieven ongewijzigd, maar voorzitter Jerome Powell voorspelt drie renteverlagingen voor het einde van het jaar, ondanks dat de inflatie aan blijft houden. De naderende afloop van de rechtszaak tussen Ripple en de SEC, waarbij een eis van $2 miljard aan remedies wordt gesteld door de SEC. Hieronder zijn meerdere belangrijke financiële gebeurtenissen in de maand maart uitgelicht.

1 maart: IBIT Bitcoin ETF Snelste ETF ooit met 10$ Miljard beheerd vermogen

BlackRock’s Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF), IBIT, heeft een opmerkelijke prestatie geleverd door binnen slechts 7 handelsweken meer dan $10 miljard aan activa onder beheer te vergaren. Deze prestatie vestigt IBIT als het snelst groeiende fonds ooit om toe te treden tot de exclusieve ’10 miljard dollar club’. Sinds de lancering op 11 januari heeft IBIT zich geprofileerd als de meest succesvolle nieuwkomer onder de bitcoin spot ETF’s, waarbij dagelijks aanzienlijke kapitaalstromen naar het fonds worden geleid. Met een portefeuille van meer dan 162.000 bitcoins heeft BlackRock een aanzienlijke voorsprong op andere recentelijk gelanceerde bitcoin ETF’s, waaronder Fidelity en ARK Invest. De recente recordinstroom in IBIT heeft zelfs de significante uitstroom uit Grayscale’s GBTC deels gecompenseerd. (Bron: Crypto Insiders)

12 maart: CPI data vallen hoger uit dan verwacht

De consumentenprijzen stegen in februari met 0.4% ten opzichte van vorig jaar, volgens het Bureau of Labor Statistics. De kern-CPI, exclusief voedsel en energie, steeg ook met 0.4%. Dit ligt boven de verwachtingen en duidt op aanhoudende inflatie. De stijging werd voornamelijk aangedreven door een 2.3% stijging in energiekosten, terwijl voedselkosten stabiel bleven. De Federal Reserve blijft waarschijnlijk wachten tot de zomer om de rentetarieven te verlagen. Hoewel de economie blijft groeien, blijven hoge inflatiecijfers zorgen baren. (Bron: CNBC)

13 maart: Ethereum Dencun upgrade met succes geïmplementeerd

De recente Dencun-upgrade van Ethereum verlaagt de kosten voor Layer-2 oplossingen en beperkt het aantal nieuwe validators, wat het monetaire beleid van Ethereum positief beïnvloedt. De upgrade breidt de gegevensopslagcapaciteit uit en verlaagt de transactiekosten voor roll-ups. Roll-ups stellen de blockchain in staat om meer transacties te verwerken door ze extern uit te voeren. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden transacties worden geaggregeerd en verwerkt worden met minder belasting voor het Ethereum mainnet. Deze ontwikkelingen rondom Ethereum passen binnen hun doel om de groei van het aanbod te vertragen en te focussen op schaalbaarheid. (Bron: Glassnode)

20 maart: Rentes blijven gelijk tijdens de FED rentebeslissing van maart 2024

De Federal Reserve heeft de rentetarieven zoals verwacht onveranderd gelaten en aangegeven dat er voor het einde van het jaar meerdere renteverlagingen gaan plaatsvinden.

Na de tweedaagse beleidsvergadering heeft het Federal Open Market Committee (FOMC) aangekondigd dat het de benchmark overnachtingsrente tussen 5,25% en 5,5% zal houden. Tegelijkertijd hebben Fed-functionarissen drie kwart procentpunt aan renteverlagingen ingetekend voor het einde van 2024, wat de eerste verlagingen zouden zijn sinds het begin van de Covid-pandemie in maart 2020.

De huidige rentestand is de hoogste in meer dan 23 jaar. Het comité ziet ook drie verlagingen in 2025 en drie meer in 2026, totdat de federale fondsrente zich rond 2,6% stabiliseert. Deze beslissing werd unaniem goedgekeurd en leidde tot een positieve reactie op de markten, met stijgingen in aandelen en lager rendement op staatsleningen. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, bevestigde dat er discussies waren geweest over het vertragen van het afbouwen van de balans van de Fed, maar dat er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen. (Bron: CNBC)

21 maart: Blackrock lanceert haar eerste tokenized fund, BUIDL, op het Ethereum netwerk

BlackRock heeft zijn eerste tokenized fonds, het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (BUIDL), uitgebracht op de Ethereum blockchain. Dit fonds biedt gekwalificeerde investeerders de mogelijkheid om Amerikaanse dollaropbrengsten te verdienen door deel te nemen via Securitize Markets, LLC.

Door tokenisatie kunnen investeerders genieten van voordelen zoals efficiënte uitgifte en verhandeling van eigendom op de blockchain, uitgebreidere toegang tot on-chain aanbiedingen, en snelle en transparante afhandelingen. (Bron: Business Wire)

22 maart: SEC onthult $2 miljard boete-eis in de rechtzaak tegen Ripple

De SEC heeft maandag onthuld dat ze $2 miljard aan boetes eist in de lopende zaak tegen Ripple. Ripple’s Chief Legal Officer, Stuart Alderoty, bekritiseerde de SEC voor haar vermeende misleidende verklaringen. Ondanks de eis van de SEC suggereert Amerikaanse jurisprudentie een lagere boete, gezien het gebrek aan beschuldigingen van fraude of roekeloosheid in de zaak. Ripple kan gebruikmaken van eerdere zaken zoals SEC v Govil en Liu v SEC om te pleiten voor een lagere boete. De activiteit na de klacht blijft relevant, aangezien de SEC mogelijk strafmaatregelen neemt als Ripple de Securities Act blijft schenden. Rechter Sarah Netburn heeft benadrukt dat de activiteiten na de klacht van invloed zijn op de uiteindelijke boetes. Ripple heeft tot 22 april om te reageren.(Bron: NASDAQ)

28 maart: GDP data valt hoger uit dan verwacht

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal sneller dan eerder werd geschat, gestimuleerd door sterke consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen. Bedrijfswinsten stegen ook, en de economie blijft robuust ondanks zorgen over een mogelijke recessie. De bruto binnenlandse productie (bbp) steeg vorig kwartaal met een herziene 3,4%, terwijl de kerninflatie bijgeschaafd werd naar 2,0%. Initial claims voor werkloosheidsuitkeringen daalden, wat wijst op een beter evenwicht op de arbeidsmarkt, terwijl voortgezette claims stabiel bleven, wat wijst op stabiliteit en afnemende druk op lonen. (Bron: Reuters)

28 maart: FTX Oprichter, Sam Bankman Fried, veroordeeld tot 25 jaar celstraf

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor grootschalige fraude die zijn cryptocurrency-beurs (FTX) en hedgefonds, Alameda Research, ten val bracht. Hij moet ook $11 miljard aan boetes betalen. Hoewel dit minder is dan de 40 tot 50 jaar celstraf die aanklagers wilden, was het veel meer dan de 5 tot 6,5 jaar voorgesteld door zijn advocaten. Bankman-Fried beweerde dat de verliezen van klanten het gevolg waren van een “liquiditeitscrisis” of “slecht management”, maar de aanklagers beweerden dat het het gevolg was van “diefstal” van miljarden dollars aan klantengeld wereldwijd. (Bron: CNBC)

29 Maart: Core PCE Index data valt uit zoals verwacht

In februari stegen de prijzen in de VS minimaal waardoor een renteverlaging van de Federal Reserve in juni op tafel blijft liggen. De persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) prijsindex steeg vorige maand met 0,3%, meldde het Bureau of Economic Analysis van het Amerikaanse ministerie van Handel. In de 12 maanden tot februari steeg de PCE-inflatie met 2,5%, na een stijging van 2,4% in januari. Kerninflatie steeg in februari met 2,8% op jaarbasis, na een stijging van 2,9% in januari. Daarnaast boekte de S&P500 zijn sterkste prestatie in het eerste kwartaal in vijf jaar. (Bron: Reuters)

Conclusie

Hierboven stonden de belangrijkste financiële gebeurtenissen van maart 2024 opgesomd. Waaronder de succesvolle implementatie van de Dencun upgrade op het Ethereum netwerk, de aankondiging van meerdere renteverlagingen voor eind 2024 door de Federal Reserve, en de boete-eis in de voortdurende rechtszaak tussen Ripple en de SEC. Ook de snelle groei van de IBIT Bitcoin ETF bleef niet onopgemerkt. Daarnaast lanceerde BlackRock haar eerste tokenized fund, BUIDL, op het Ethereum netwerk. Tot slot bleef de economie robuust in maart en worden zorgen over inflatie nauwlettend in de gaten gehouden door investeerders en analisten.

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief