Crypto Nieuws: Marktupdate Juni 2024

Crypto Nieuws: Marktupdate Juni 2024

In juni 2024 hebben zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) belangrijke beslissingen genomen in reactie op de huidige economische omstandigheden en inflatietrends. Deze beslissingen hebben gevolgen voor de rentevoeten en de bredere economische vooruitzichten in beide regio’s. Hieronder volgt een overzicht van de recente maatregelen en gebeurtenissen op de financiële markten.

6 juni: ECB Verlaagt rentes voor het eerst in 5 jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst in vijf jaar de rente verlaagd met 25 basispunten tot 3,75%, te midden van toenemende onzekerheid over de inflatie. Hoewel de renteverlaging als het begin van een versoepelingscyclus wordt gezien, blijven aanhoudende prijs- en loonspanningen de vooruitzichten vertroebelen. De ECB houdt verdere stappen afhankelijk van economische gegevens en heeft opties voor juli opengehouden, maar een pauze lijkt waarschijnlijk. Economen verwachten nog twee renteverlagingen dit jaar, terwijl de markten één tot twee verdere verlagingen inprijzen. De verhoogde inflatieprojectie voor 2025 en mogelijke invloed van de Amerikaanse Federal Reserve maken de ECB voorzichtiger. (Bron: Reuters)

7 juni: VS voegt meer banen toe dan verwacht in Mei, werkloosheid stijgt naar 4%

In mei creëerde de Amerikaanse economie 272.000 banen, veel meer dan de verwachte 185.000, aldus het Arbeidsdepartement. De werkloosheid steeg licht naar 4% van 3,9% in april. De banengroei was breed verspreid, met belangrijke bijdragen van gezondheidszorg, overheid en horeca. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,4% in mei, wat resulteerde in een jaarlijkse stijging van 4,1%. Dit suggereert aanhoudende inflatiedruk.

De sterke arbeidsmarkt en hogere lonen maken een renteverlaging door de Federal Reserve in september onwaarschijnlijk. Dit komt doordat de huidige staat van de arbeidsmarkt de economische groei onderstuent en de kans op aanhoudende inflatie verhoogt. (Bron: CNBC)

12 juni: US consumentenprijzen (CPI) stabiel in mei; versterken verwachtingen voor renteverlaging

In mei bleven de consumentenprijzen in de VS onverwacht stabiel, gedreven door goedkopere benzine en andere goederen die de hogere kosten voor huurwoningen compenseerden. Deze gegevens verlagen de kans dat de Federal Reserve vóór september de rente zal verlagen. De kerninflatie steeg met 0,2% in mei en op jaarbasis met 3,4%, wat aanzienlijk lager was dan verwacht. Ondanks de stabilisatie van de inflatie blijft deze boven de Fed’s 2% doelstelling, wat de economische vooruitzichten beïnvloedt en de discussie over het tijdsbestek voor toekomstige renteverlagingen aanwakkert. (Bron: Reuters)

12 juni: Fed houdt rentetarieven stabiel, geeft aan slechts één renteverlaging te verwachten dit jaar

Op 12 juni hield de Federal Reserve haar belangrijkste rentetarief ongewijzigd en gaf aan dat slechts één renteverlaging wordt verwacht vóór het einde van het jaar. Het Federal Open Market Committee signaleerde ook dat het gelooft dat het langetermijnrentetarief hoger is dan eerder aangegeven.

De Fed merkte op dat er in recente maanden lichte vooruitgang is geboekt richting het inflatiedoel van 2%. De markten, die hoopten op een meehelpende centrale bank, reageerden positief op de aankondiging, waarbij de S&P 500 naar een recordniveau steeg.

De “dot plot” van de Fed toonde een agressievere verlaging van de rente in 2025, met vier verlagingen totaal. Voor 2024 verhoogden de deelnemers hun inflatieverwachting tot 2,6%, wat iets hoger is dan eerder voorspeld. De Fed blijft gefocust op kerninflatie als een betere langetermijnindicator, en voorspelt een terugkeer naar het 2% doel tegen 2026.

Voorlopig blijft de federal funds rate in een range van 5,25% – 5,50%, na een reeks verhogingen sinds maart 2022. De Fed benadrukt echter dat ze nog niet overtuigd is van een solide basis om het beleid te versoepelen, ondanks gunstige economische rapporten. (Bron: CNBC)

13 juni: Groothandelsprijzen (PPI) dalen onverwacht met 0,2% in mei

De producentenprijsindex (PPI), die de prijzen meet die producenten ontvangen voor goederen en diensten op de open markt, daalde met 0,2% in mei volgens het Bureau of Labor Statistics. Dit was onverwacht en wijst op een afname van de inflatie. Exclusief voedsel, energie en handelsdiensten bleef de PPI onveranderd, tegenover verwachtingen van een stijging van 0,3%. Op jaarbasis steeg de PPI voor alle items met 2,2%.

Deze cijfers, samen met een stijging in de initiële werkloosheidsuitkeringsaanvragen, versterken de hoop op renteverlagingen door de Federal Reserve later dit jaar. (Bron: CNBC)

28 juni: Inflatie steeg in mei met 2,6% op jaarbasis, zoals verwacht

De kernpersoonlijke consumptie-uitgavenprijsindex (PCE), een belangrijke inflatiemaatstaf voor de Federal Reserve, steeg in mei met 0,1% op maandbasis en 2,6% op jaarbasis, de laagste jaarlijkse stijging sinds maart 2021. Inclusief voedsel en energie bleef de totale inflatie vlak op maandbasis en steeg ook met 2,6% op jaarbasis. Dit bevestigt dat het monetaire beleid werkt en de inflatie geleidelijk afneemt, aldus Mary Daly, president van de San Francisco Fed. Hoewel persoonlijke inkomens stegen, namen de consumentenuitgaven minder toe dan verwacht. Huisvestingskosten bleven stijgen, wat een uitdaging vormt voor de Fed om de rente te verlagen zoals eerder verwacht. Beleggers verwachten nu dat de Fed later dit jaar slechts twee renteverlagingen doorvoert, te beginnen in september. (Bron: CNBC)

Conclusie

De recente economische ontwikkelingen tonen gemengde signalen. In Europa verlaagt de ECB de rente voor het eerst in vijf jaar om inflatie te bestrijden, terwijl in de VS sterke banengroei en stijgende lonen de kans op een renteverlaging door de Fed verminderen. Ondanks stabiele consumentenprijzen en dalende groothandelsprijzen blijft de kerninflatie boven het doel van de Fed. Hoewel beleggers optimistisch blijven over renteverlagingen later dit jaar, blijven aanhoudende inflatie en stijgende huisvestingskosten uitdagingen voor het monetaire beleid.

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief