Crypto Nieuws: Marktupdate Januari 2024

Crypto Nieuws: Marktupdate Januari 2024

Deze maand bracht een aantal uitdagingen met zich mee voor crypto investeerders, met aanzienlijke schommelingen in de marktprijzen als gevolg. Niettemin, zoals gebruikelijk in elke markt, zijn er momenten van zowel hoogtepunten als uitdagingen en januari was daar geen uitzondering op. Een van de opmerkelijke gebeurtenissen die de markt beïnvloedde, was het verkoopgedrag van Grayscale na de goedkeuring van de Bitcoin ETF’s. Deze acties hadden een meetbare impact op de marktdynamiek, waarbij het cryptolandschap reageerde met een reeks van prijsschommelingen. Bovendien ondervonden Altcoins, die traditioneel bekend staan om hun volatiliteit, een hogere neerwaartse druk ten opzichte van Bitcoin. Dit zorgde ervoor dat Callisto Capital door het gebruik van de DCA-strategie met de huidige posities 15% in drawdown kwam te staan. Lees hieronder welke ontwikkelingen er nog meer in de markt hebben gespeeld en waarom Callisto Capital op dit moment de DCA-strategie hanteert.

9 januari: Bitcoinprijs fluctueert na valse aankondiging SEC over ETF-goedkeuring

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nog geen goedkeuring verleend voor spot bitcoin exchange traded funds (ETFs), ondanks een valse post op hun socialemediaplatform X. De post beweerde dat de SEC goedkeuring had verleend voor bitcoin ETF’s op alle geregistreerde nationale effectenbeurzen. Dit bericht leidde tot een stijging van de bitcoinprijs. De SEC bevestigde echter dat hun account was gehackt en dat de post onjuist was. Hierdoor daalde de prijs weer naar het niveau van voor de berichtgeving. De SEC gaat samenwerken met wetshandhavingsinstanties om het incident verder te onderzoeken. (Bron: Reuters)

10 januari: Amerikaanse SEC keurt eerste bitcoin ETF’s goed, markeert mijlpaal voor de crypto-industrie

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft goedkeuring verleend aan de eerste Amerikaanse exchange-traded funds (ETF’s) voor het volgen van bitcoin. Deze 11 goedkeuringen, waaronder die van BlackRock, Ark Investments/21Shares en Fidelity, markeren een mijlpaal voor de cryptocurrency en de bredere crypto-industrie. De ETF’s, die investeerders blootstelling bieden aan bitcoin zonder het direct te bezitten, worden gezien als een positieve stap voor de institutionele erkenning van bitcoin. Analisten schatten in dat deze ETF’s dit jaar alleen al $50 miljard tot $100 miljard kunnen aantrekken. Ondanks enkele zorgen over risico’s, wordt verwacht dat de concurrentie om marktaandeel hevig zal zijn. (Bron: Reuters)

11 januari: CPI valt hoger uit dan verwacht

In december stegen de consumentenprijzen in de VS meer dan verwacht, met een toename van 0,3%, waarmee de jaarlijkse stijging van de consumentenprijsindex (CPI) op 3,4% uitkwam, boven de voorspelde 3,2%. Vooral stijgende huisvestingskosten droegen bij aan de stijging. Ondanks deze inflatie blijft de kans hoog dat de Federal Reserve in maart de rente begint te verlagen. Beleidsmakers uiten scepticisme en benadrukken de noodzaak om inflatietrends te blijven volgen. De economie vertoont over het algemeen veerkracht, met lage werkloosheid en aanhoudende consumentenbestedingen. Maar nog altijd is de inflatie niet op het gewenste niveau. (Bron: CNBC)

16 januari: Bitcoin ETF’s overtreffen alle 500 ETF’s uit 2023 gezamenlijk

De langverwachte lancering van Bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s) afgelopen week resulteerde binnen drie handelsdagen in indrukwekkende volumes. Op Martin Luther King-dag bereikten de 11 Bitcoin-ETF’s gezamenlijk bijna $10 miljard aan volume, wat drie keer hoger is dan alle 500 ETF’s die in 2023 werden gelanceerd. BlackRock’s iShares ETF bleek de best presterende, met een netto instroom van bijna $498 miljoen, gevolgd door Fidelity met $422,3 miljoen en Bitwise met $237,0 miljoen. Ondanks het succes van de ETF’s bleef een sterke stijging van de Bitcoin-koers vooralsnog uit, met de koers die na de lancering kortstondig naar $49.000 steeg en later naar de huidige regio tussen $42.000 en $43.000 daalde. (Bron: Crypto Insiders)

17 januari: Rechter in Manhattan stelt kritische vragen in zaak Coinbase vs. SEC: Classificatie van digitale activa op het spel

Een federale rechter in Manhattan heeft Coinbase en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ondervraagd over hun verschillende standpunten betreffende de classificatie van digitale activa als effecten. Coinbase vraagt de rechtbank om de aanklacht van de SEC, waarin wordt beweerd dat de beurs de regels overtreedt, af te wijzen. Rechter Katherine Polk Failla hoorde woensdag argumenten en stelde vragen over de juridische precedenten en de kenmerken van crypto tokens op Coinbase die door de SEC als beleggingscontracten worden beschouwd. De uitspraak zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor de SEC’s jurisdictie over digitale activa. De zaak maakt deel uit van de rechtszaken die de SEC tegen de cryptosector heeft aangespannen. (Bron: Reuters)

26 januari: Core PCE Index hoger dan verwacht

Een belangrijke inflatiemaatstaf, de persoonlijke consumptie-uitgaven prijsindex (PCE), toonde aan dat prijsstijgingen afnamen aan het einde van 2023. In december steeg de kern-PCE met 0,2% op maandbasis en was jaarlijks 2,9% hoger, exclusief voedsel en energie. De totale inflatie, inclusief volatiele voedsel- en energiekosten, steeg ook met 0,2% voor de maand en bleef stabiel op 2,6% op jaarbasis. Deze cijfers suggereren dat, ondanks een nog verhoogd niveau, inflatie blijft dalen, waardoor de Federal Reserve mogelijk later dit jaar de rente kan verlagen. Het consumentenbestedingen steeg met 0,7%, terwijl de groei van het persoonlijk inkomen licht daalde naar 0,3%. De gegevens, samen met een rapport over een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 3,3% in het vierde kwartaal, wijzen op een groeiende economie en inflatie die in ieder geval terugkeert naar de door de Fed beoogde 2% op jaarbasis. (Bron: CNBC)

31 januari: De Federal Reserve houdt de rentes op het huidige niveau en geeft aan nog niet klaar te zijn voor verlagingen.

De Federal Reserve heeft aangegeven dat het niet van plan is de rente te verlagen, maar beëindigt het verhogen ervan. De Federal Open Market Committee (FOMC) heeft aangegeven dat het niet langer bereid is renteverhogingen door te voeren totdat de inflatie onder controle is en op weg is naar het doel van 2%. Hoewel er geen plannen zijn om de rente te verlagen, wacht het FOMC op aanvullende gegevens om te bevestigen dat inflatietrends aanhouden. Fed-voorzitter Jerome Powell acht een renteverlaging in maart onwaarschijnlijk. De markten reageerden initieel rustig, maar daalden na Powells opmerkingen, waarbij de Dow Jones Industrial Average meer dan 300 punten verloor. De verklaring benadrukte solide economische groei en evenwichtige risico’s, maar liet de mogelijkheid van verdere renteverhogingen open, rekening houdend met inflatierisico’s. (Bron: CNBC)

Conclusie

Callisto Capital verwachtte deze maand een verschuiving van aandacht binnen de cryptomarkt van Bitcoin naar Altcoins. Echter, als gevolg van de verkoopactiviteiten van Grayscale, is deze verschuiving uitgesteld. Als gevolg hiervan heeft het fonds een negatief rendement van 15,5% genoteerd deze maand. Niettemin blijft onze analyse gericht op het vooruitzicht dat Altcoins in de komende periode Bitcoin zullen overtreffen. Door middel van een DCA-strategie (Dollar-Cost Averaging) heeft Callisto Capital daarom diverse posities ingenomen binnen de Altcoinsector. Het is belangrijk om op te merken dat bij het gebruik van een DCA-strategie het gebruikelijk is dat posities in de eerste periode in een drawdown komen te staan. Dit stelt investeerders in staat om de gemiddelde inkoopprijs te verlagen in afwachting van een mogelijke stijging die in het verschiet ligt.

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief