Crypto Nieuws: Marktupdate April 2024

Crypto Nieuws: Marktupdate April 2024

April stond in het teken van het langverwachte moment van de Bitcoin halving, waar de hele crypto-industrie al jaren naar uitkijkt. Tegelijkertijd boden de gegevens van april een helder beeld van de stand van zaken bij de Federal Reserve, die voorlopig nog niet van plan zijn om de rentetarieven te verlagen. Met een sterke arbeidsmarkt en een aanhoudende inflatie, blijft de centrale bank alert voor de volgende rentebeslissing. Bovendien markeerde de goedkeuring van de ETFs in Hong Kong een belangrijke mijlpaal, die leidt naar nog bredere adoptie en wereldwijde acceptatie van crypto als opkomende asset class.

5 april: Sterke Amerikaanse werkgelegenheidsgroei in maart; lonengroei stabiel

Amerikaanse werkgevers voegden in maart 303.000 banen toe aan de arbeidsmarkt, wat de verwachtingen overtrof en een robuuste economie bestempeld. Het rapport toont ook een gestage stijging van de lonen aan. Deze gegevens suggereren een mogelijk uitstel van renteverlagingen door de Federal Reserve. Het komende inflatierapport wordt nu nauwlettend gevolgd. Over het geheel genomen wijst het rapport op een veerkrachtige arbeidsmarkt te midden van veranderende economische omstandigheden en geopolitieke spanningen. (Bron: Reuters)

10 april: Amerikaanse inflatie stijgt sneller dan verwacht naar 3,5% in maart

De consumentenprijzen in de VS zijn in maart met 3,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, dit is meer dan eerst werd verwacht. Energietarieven en huisvestingskosten waren de voornaamste katalysatoren van deze stijging. De onverwachte toename kan de hoop op een snelle renteverlaging door de Federal Reserve dwarsbomen. Na het rapport hebben handelaren hun verwachtingen voor de eerste renteverlaging verschoven naar september. De stijgende inflatie heeft de aandelenmarkt doen dalen en de rendementen op obligaties doen stijgen. (Bron: CNBC)

15 april: Hong Kong geeft groen licht voor eerste bitcoin- en ether-spot ETF’s

Hong Kong heeft goedkeuring gegeven voor zijn eerste spot bitcoin- en ether exchange traded funds (ETF’s). Dit opent de weg voor de stad om de eerste in Azië te worden die cryptocurrencies accepteert als een mainstream beleggingsinstrument. Ten minste drie offshore Chinese vermogensbeheerders zullen binnenkort de virtuele activa-spot ETF’s lanceren. De goedkeuring komt slechts drie maanden nadat de VS zijn eerste ETF’s lanceerden om de spot bitcoin te volgen. Deze ETF’s hebben al ongeveer $12 miljard aan nettostromen aangetrokken. Hoewel cryptocurrency verboden is op het Chinese vasteland, promoot Hong Kong de stad als een wereldwijde hub voor digitale activa, als onderdeel van een drive om haar aantrekkingskracht als financieel centrum te vergroten. (Bron: Reuters)

20 april: De Bitcoin halving heeft met succes plaatsgevonden

Bitcoin heeft zijn “halving” voltooid, een fenomeen dat ongeveer elke vier jaar plaatsvindt. Direct daarna bleef de koers van Bitcoin redelijk stabiel, met een daling van 0,47% tot $63.747. De halving is een verandering in de onderliggende technologie van de cryptocurrency, ontworpen om het tempo waarin nieuwe bitcoins worden gecreëerd te verminderen. Deze gebeurtenis, ingebed in de code van Bitcoin door de pseudonieme maker Satoshi Nakamoto, wordt gezien als een van de grootste gebeurtenissen in de crypto-industrie van dit jaar. (Bron: Reuters)

25 april: Amerikaanse BBP-groei vertraagt naar 1,6% in het eerste kwartaal

Het Amerikaanse Bruto Binnenlands Product (GDP) steeg in het eerste kwartaal van het jaar met slechts 1,6%, ruim onder de verwachting van 2,5%. Consumentenbestedingen stegen met 2,5%, terwijl investeringen en overheidsuitgaven de groei positief beïnvloedden. De inflatie versnelde echter, met de persoonlijke consumptie-uitgaven-index die met 3,4% toenam. Dit rapport komt op een moment van toenemende bezorgdheid over het monetaire beleid van de Federal Reserve. En deze data wijst er ook op dat het nog even zal duren voordat de Federal Reserve gaat beginnen met het verlagen van de rentetarieven. (Bron: CNBC)

26 april: Belangrijkste inflatiemaatstaf van de Fed steeg in maart meer dan verwacht

In maart toonde de persoonlijke consumptie-uitgaven prijsindex, exclusief voedsel en energie, een stijging van 2,8% op jaarbasis, onveranderd ten opzichte van februari en iets hoger dan werd gedacht. Persoonlijke uitgaven stegen met 0,8% op maandbasis, meer dan de toename van het persoonlijke inkomen van 0,5%. Ondertussen daalde het persoonlijke spaarpercentage naar 3,2%, wat 0,4 procentpunten lager was dan in februari en 2 procentpunten lager dan een jaar geleden. De inflatiedruk blijft dus hoog, waardoor de Federal Reserve waarschijnlijk vasthoudt aan het huidige rentebeleid. (Bron: CNBC)

30 april: Binance-oprichter Zhao veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf

Het voormalige hoofd van Binance, Changpeng Zhao, is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens schuldig te zijn bevonden aan het schenden van Amerikaanse wetten tegen het witwassen van geld bij ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance. Zhao, bekend als “CZ”, is de tweede grote crypto-baas die tot gevangenisstraf is veroordeeld. De straf die aan Zhao is opgelegd, was veel korter dan de drie jaar die door de aanklagers waren gevraagd, en lager dan de maximale straf die wordt aanbevolen onder federale richtlijnen. De aanklagers waren tevreden met de uitkomst van het jarenlange onderzoek naar Binance en Zhao. Zhao heeft zijn spijt betuigd en zal vrijwillig zijn straf ondergaan. (Bron: Reuters)

Conclusie

In conclusie heeft april 2024 een cruciale periode gemarkeerd voor zowel de cryptomarkt als het monetaire beleid van de Federal Reserve. De langverwachte Bitcoin-halvering heeft de aandacht van de industrie getrokken en blijft een belangrijk signaal voor toekomstige marktbewegingen. Tegelijkertijd wijzen de gegevens van april op een robuuste Amerikaanse arbeidsmarkt en aanhoudende inflatiedruk, wat de Federal Reserve voorlopig weerhoudt van het verlagen van de rentetarieven. De goedkeuring van ETFs in Hong Kong vertegenwoordigt een belangrijke stap in de bredere acceptatie van crypto als een opkomende asset class wereldwijd.

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief