Crypto Nieuws: Marktupdate Februari 2024

Crypto Nieuws: Marktupdate Februari 2024

De afgelopen periode heeft er een opmerkelijke ontwikkeling plaatsgevonden. Er was namelijk een record aan instroom in de Exchange-Traded Funds (ETF’s) van Bitcoin die vorige maand zijn goedgekeurd. Deze mijlpaal weerspiegelt de voortdurende groeiende interesse van zowel institutionele als particuliere beleggers in de digitale valutamarkt. Daarnaast is Bitcoin weer op weg naar een all-time- high prijs en heeft het de grootste maandelijkse sluiting ooit in de geschiedenis bereikt. Aansluitend heeft Callisto Capital een uitstekende maand achter de rug, met een goed rendement voor onze investeerders. Hieronder ziet u een gedetailleerder overzicht met de meest belangrijke ontwikkelingen van de maand februari binnen de financiële markten.

2 februari: Nonfarm Payrolls stijgen harder dan verwacht

In januari verraste de Amerikaanse arbeidsmarkt met een sterke groei van 353.000 banen buiten de agrarische sector, ruim boven de verwachtingen. De werkloosheid bleef stabiel op 3,7%, terwijl de lonen met 0,6% stegen, dubbel zo veel als verwacht. De brede sectorengroei, vooral in professionele diensten, gezondheidszorg en detailhandel, wijst op een solide start van 2024. Deze cijfers, samen met een positieve herziening van de werkgelegenheidscijfers voor december, versterken het vertrouwen in de Amerikaanse economie. Dit kan echter vragen oproepen over de timing van mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve, die momenteel terughoudend lijkt in het licht van sterke groei en inflatiecijfers. (Bron: CNBC)

12 februari: Bitcoin ETFs behalen meer dan 10 miljard in Assets Under Management (AUM) binnen een maand na goedkeuring

Bitcoin exchange-traded funds (ETFs) hebben in slechts 20 dagen na goedkeuring al een indrukwekkende $10 miljard aan beheerd vermogen (AUM) vergaard. Vooral BlackRock’s iShares Bitcoin Trust en Fidelity’s Wise Origin Bitcoin Fund leiden met respectievelijk $4 miljard en $3,4 miljard aan holdings. De ARK 21Shares Bitcoin ETF bereikte ook recentelijk de $1 miljard grens op 10 februari. Hoewel Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nog steeds uitstroomt, is het tempo vertraagd. Analisten verwachten verdere groei naarmate handelsbedrijven hun evaluaties van deze investeringsvoertuigen voltooien. ARK Invest voorspelt dat Bitcoin goud zal vervangen als veilige haven, met een voortdurende prijsstijging door zijn groeiende rol in financiële markten. Dit nieuws volgt op de goedkeuring van Bitcoin ETF-aanvragen door de SEC, een significante mijlpaal na meer dan een decennium van voorstellen, en duidt op een groeiende institutionele acceptatie van Bitcoin en een mogelijke verandering in de perceptie van investeerders als een waardeopslag. (Bron: Yahoo Finance)

Opmerkelijk is dat goud ETFs er twee jaar over deden om dezelfde mijlpaal van $10 miljard in AUM te bereiken.

13 februari: CPI data valt hoger uit dan verwacht

In januari steeg de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) met 0,3%, meer dan verwacht, vooral door de stijgende kosten van huurwoningen. Deze stijging, de grootste in vier maanden, heeft echter de verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve niet veranderd. Hoewel de inflatie afneemt, lijkt het niet snel genoeg te dalen om directe renteverlagingen te rechtvaardigen. Het jaar-op-jaar percentage van de CPI is 3,1%, iets lager dan de 3,4% van december. Analisten wijzen erop dat niet alle inflatie-aandrijvers in de berekening van de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) prijsindices zullen worden meegenomen, en benadrukken dat voorzichtigheid geboden is bij het interpreteren van mogelijke inflatoire ontwikkelingen. (Bron: Reuters)

16 februari: PPI valt ook hoger uit dan verwacht

In januari stegen de groothandelsprijzen in de VS meer dan verwacht, met de producentenprijsindex (PPI) die met 0,3% toenam, het grootste sinds augustus. De kern-PPI, exclusief voedsel en energie, steeg met 0,5%, en zelfs exclusief voedsel, energie en handelsdiensten sprong de PPI met 0,6%, de grootste stijging sinds januari 2023. Dit volgt op een recent rapport over de consumentenprijsindex (CPI), waarin inflatie ondanks de verwachtingen van de Federal Reserve voor matiging hoog bleef. De markten reageerden met dalende aandelen en stijgende staatsobligatierendementen. Verwachtingen voor een renteverlaging in maart zijn teruggeschroefd naar juni, gezien de onverwachte persistentie van de inflatie, samen met tegenvallende detailhandelsverkopen in januari. (Bron: CNBC)

28 februari: Economische groei van Q4 2023 valt lager uit dan verwacht

Het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) in het vierde kwartaal werd licht naar beneden herzien tot 3,2%, maar de sterkere samenstelling wijst op een positief vooruitzicht. Ondanks een zwakke start door koud weer, is de economie op een solide traject dankzij sterke consumentenbestedingen en upgrades voor investeringen. De inflatie steeg licht, maar blijft gematigd. Financiële markten hebben hun verwachtingen voor renteverlagingen verschoven naar juni. Ondanks enige zorg over geopolitieke risico’s, blijft het algemene vooruitzicht voor de Amerikaanse economie positief. (Bron: Reuters)

28 februari: de Bitcoin prijs bereikt $60.000 sinds november 2021 gevolgd door een globale storing op cryptobeurs Coinbase

Bitcoin bereikte op woensdag (28 februari) voor het eerst in meer dan twee jaar de $60.000, aangezien een instroom van kapitaal in nieuwe Amerikaanse Bitcoin ETFs een rally op Bitcoin aanwakkerde. Deze maand is Bitcoin op weg naar de grootste maandelijkse winst sinds december 2020. Echter ondervond Coinbase technische problemen tijdens de rally van woensdagavond, waarbij sommige gebruikers nulwaarden in hun digitale portefeuilles zagen. Deze crash leidde tot snelle prijsdalingen binnen de cryptomarkt die vlak daarna werden opgekocht. De recente goedkeuring van spot bitcoin ETFs, zoals die van BlackRock en Fidelity, speelde een cruciale rol in de stijging van afgelopen maand. De totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt overschreed de 2 biljoen dollar. Experts waarschuwen echter voor een mogelijke scherpe correctie van 20% of meer, ondanks optimisme over Fed-rentebeleid en de aanstaande bitcoin “halving” in april. (Bron: Reuters; New York Post)

29 februari: Core PCE data valt precies uit als verwacht

In januari voldeed de belangrijke inflatiemaatstaf van de Fed aan de verwachtingen, met een stijging van 0,4% ten opzichte van de vorige maand en 2,8% op jaarbasis, zoals verwacht. De persoonlijke inkomens stegen onverwacht met 1%, terwijl de uitgaven met 0,1% daalden. De verschuiving naar diensten boven goederen weerspiegelde de normalisatie van de economie na de verstoringen veroorzaakt door de Covid-pandemie. Zowel de kern- als de hoofdmaatregelen van de PCE blijven boven het inflatiedoel van 2% van de Fed, hoewel de kernmeting op jaarbasis de laagste was sinds februari 2021. De recente gegevens tonen aan dat de weg naar het inflatiedoel van 2% van de centrale bank hobbelig zal zijn, en er wordt verwacht dat tariefverlagingen later dit jaar zullen plaatsvinden. (Bron: CNBC)

Conclusie

In deze marktupdate hebben we enkele opmerkelijke ontwikkelingen besproken die zich hebben voorgedaan binnen de financiële markten in februari. Van de recordinflow van Exchange-Traded Funds gericht op Bitcoin tot de stijging van Bitcoin richting een nieuwe all-time high. Tegelijkertijd noteert Bitcoin de grootste maandelijkse sluiting ooit in de geschiedenis. Hoewel de markt volatiel blijft, biedt het ook kansen voor zowel institutionele als particuliere beleggers. Daarentegen was er ook een flinke tegenslag binnen de crypto-industrie. Er vond namelijk een globale storing plaats bij de cryptobeurs Coinbase, dit gebeurde terwijl bitcoin voor het eerst in meer dan 2 jaar tijd een waarde van boven de $60.000 bereikte. Ondanks deze storing blijft de interesse en het vertrouwen in cryptocurrencies groeien, wat ook blijkt uit de recordinflows van de ETF’s. 

Niels_Kaptein_Over_Ons_Callisto_Capital
Niels Kaptein Fund Manager

Altijd op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen?

Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan
Maak kennis
callisto-capital-background-dashboard

Start vandaag

Meld je aan voor de nieuwsbrief